Felhasználási Módok és Szabályok

Felhasználási módok

Egyetlen csepp, terápiás tisztaságú esszencia 22 másodperc alatt eljut az agyba, 2 perc alatt a véráramban és 20-25 perc múlva áthatol a sejtmembránon, és bejut a sejtmagba, így sejtszinten végez terápiát. Ennek köszönhető a terápiás hatékonysága szinte azonnali.

Önállóan és komplex keverékek formájában is alkalmazhatóak.

Alkalmazás területei

Aromatikusan - Belégzéssel

Az illóolajok aromás használata különösen erőteljes.

A szaglás olyan eszköz, amely erőteljes fiziológiai, mentális és érzelmi reakciókat képes kiváltani. Az illóolajokat gyorsan felszívják a szagreceptorok, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a limbikus rendszerrel, amely az agyad azon része, amely tárolja az emlékeket és az érzelmeket. Néhány illóolaj felemelő vagy élénkítő hatást vált ki, míg mások nyugtatóbbak.

 • párologtatással: A dōTERRA párologtatói hideg párát bocsátanak ki, így nem pusztítják el az olajmolekulák terápiás minőségét. 3-5 csepp illóolajat kell tenni a párologtatóba
 • inhalálva: közvetlenül a kis üvegből vagy tenyérből
 • párnára, zsebkendőre cseppentve vagy személyes illatként viselve

Külsőleg - bőrön alkalmazva a jótékony hatása azonnal érezhető.

A bőrön történő alkalmazás általában 2 - 6 órás időközönként, akut esetekben pedig 20 percenként ismételhető meg a terápia.

 • Masszázzsal
 • Célzottan, az adott testrész bedörzsölésével, borogatással
 • Fürdővízbe
 • Testápolókba, hidratálóba

Halánték, nyak, fül mögött, tarkó: segít megszabadulni a napközben felgyülemlett stressztől, feszültségtől, nyugtalanságtól.

Has: az emésztő szervek egészséges működésének támogatásakor, az emésztési zavarok enyhítésekor, az óramutató járásával megegyező irányban történő bemasszírozással.

Mellkas: hűsítő, élénkítő tulajdonságai révén segítenek a tiszta légzés érzésében.

Talp: gyors felszívódást biztosít.

Belsőleg alkalmazva

Csak tiszta forrásból érkező esszenciális olaj használható belsőleg!

Lenyeléskor az esszenciális olajok a gyomor-bél traktuson keresztül közvetlenül bejutnak a véráramba, ahol a test többi részére szállítják őket.

Tehető:

- vízhez, citromléhez, turmixokhoz, tejhez, teához vagy más italokhoz,

- nyelv alá,

- doTERRA növényi kapszulába, almaszószba vagy joghurtba,

- főzéshez, sütéshez, a friss vagy szárított gyógynövények és fűszerek helyettesítésére,

Egyetlen alkalmazás minden helyzetre! Függetlenül attól, hogy az esszenciális olajokat belsőleg vagy helyileg alkalmazzuk, esetleg az aromájukat élvezzük, az esszenciális olajok arra ösztönzik az egyéneket, hogy természetes módon, a legnagyobb bizalommal őrizzék meg saját és családjuk jóllétét.

Várandósoknak belsőleg TILOS, a külső alkalmazása pedig az első  3 hónapban TILOS!

A várandóság első 3 hónapja alatt mindenféle illóolajat kerülni kell, hiszen valamennyi komoly mennyiségű, akár 50-60 féle hatóanyagot tartalmazhat, melyek akár kedvezőtlenül is befolyásolhatják a szervezet egyébként is felbolydult hormonrendszerét.

A következő illóolajok használata terhesség alatt kifejezetten ellenjavallt, mert vérzésmegindító, vérbőséget okozó tulajdonságaik miatt vetélést, koraszülést okozhatnak: Bazsalikom Fahéj Kömény Tuja Boróka Izsóp Majoránna Vasfű Cédrus Jázmin Muskotályzsálya Zsálya Édeskömény Koriander Rozmaring

Mamák és babáik csak és kizárólag 100%-os tisztaságú, természetes illóolajat használhatnak, még párologtatás esetén is. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a szokásosnál kisebb mennyiséget alkalmazzunk, mivel a picik orra jóval érzékenyebb a felnőttekénél.

Hígítási Szabályok (Külső és belső alkalmazás esetén is!)

Vannak illóolajok melyeket:

- használat előtt feltétlenül hígítani szükséges - osztályozási címke:

- érzékeny bőrt esetén használat előtt hígítani szükséges - osztályozási címke:

- használat előtt nem kell feltétlenül hígítani - osztályozási címke:

Ha az illóolajok biztonságos bőrön történő használatáról van szó, az egyik legfontosabb lépés, megérteni a hígítási elveket. Néhányan aggódnak, hogy az illóolaj hígítva elveszíti az előnyeit, azonban, a hígítás valójában a bőrbe történő jobb felszívódást teszi lehetővé, amely még előnyösebbé teszi. Az esszenciális olaj hígítása lassítja a párolgási sebességet, fokozza a bőrbe történő beszívódást, védi az érzékeny bőrt. Mint látható, a hígítás nem vesz el a hatékonyságból, hanem lehetővé teszi a leghatásosabb eredmény elérését.

Az olajok hígításához használjunk jó minőségi növényi olajat. pl. a doTERRA frakcionált kókuszolajat.

Illóolaj-biztonsági irányelvek

Az esszenciális olajok olyan hatékony eszközök, amelyek felhasználhatók az egészség és a jó közérzet támogatására. A megfelelő használati irányelvek betartása esetén az illóolajok az egész család számára biztonságosak.

 • Az aromaterápiás szerek befolyásolják a homeopátiás kezelés eredményességét, így alkalmazásuk között legalább fél órának el kell telnie. Nagy hígítású (C200 vagy nagyobb) homeopátiás kezelés esetén az aromaterápiás készítményeket kerülni kell.
 • Az erős, "forró olajok" (pl. Cassia olaj , a fahéj kéreg olaj , a szegfűszeg olaj , az oregano olaj , a kakukkfű olaj) extra hígítást igényelnek a helyi alkalmazás előtt, és arcra ne kerüljön. Ezeket az erős olajokat helyileg a gyermekeknél kerülni kell.
 • Alkalmazásakor kerülje a szem, a fül, az orr vagy az érzékeny területek felvitelét, és kerülje az illóolajok törött vagy sérült bőrre kerülését.
 • Mindig olvassa el a címkéket. Ügyeljen az illóolaj-csomagoláson található minden figyelmeztetésre, és tartsa be a gyártó ajánlásait.
 • Néhány illóolajat mindig frakcionált kókuszolajjal kell hígítani, mielőtt a bőrére tenné őket. Ezen olajok egy része a kasszia , fahéj kérge , szegfűszeg , oregánó, kakukkfű.
 • A citrusolajok (bergamott , zöld mandarin , grapefruit , citrom, mandarin , vad narancs (A felsorolás nem teljes.)) helyi alkalmazása után kerülje a közvetlen napfényt vagy az UV-sugarakat, legalább 12 órán át (ide tartozik a szolárium is).
 • Első használat előtt végezzen bőrpróbát.
 • Az olajokat túlzott fénytől vagy hőtől távol tartandó, mivel jelentősen megváltoztathatja az illóolaj kémiai tulajdonságait.

Ha különleges egészségügyi problémái vannak, vagy ha a belső használatot illetően bizonytalan, konzultáljon orvosával az illóolajok használata előtt.